CHCIAŁAM KOCHNI ZAPROPONOWAĆ WAM IDEALNY TORT NA ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA!!!
Smakowite Święta!
Spotkanie z rodziną przy stole podczas świąt,do tego kawa,ciasto oraz miłe rozmowy-to najpiękniejsza celebracja chwil z bliskimi.Właśnie dzięki takim smakołykom czujemy radość z bliskimi.
"TORT PODWÓJNIE CZEKOLADOWY "
Składniki:
1 opakowanie margaryny lub masła 290g gorzkiej czekolady130 g czekolady mlecznej4 jajka200 g cukru pudru4 łyżki powideł śliwkowych "Dagoma"
200 g cukru pudru
150 g mąki
200 g posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml śmietanki
75 ml mleka
W kąpieli wodnej na małym ogniu rozpuść Margarynę lub masło oraz 200 g gorzkiej czekolady i 100 g czekolady mlecznej.Zmiksuj razem jajka,cukier puder,powidła śliwkowe i szczyptę soli.Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą dodaj przestudzony czekoladowy krem.Dodaj mąkę i mieszaj dalej aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przygotuj tortownicę, o średnicy około 22 cm .Dno przykryj papierem do pieczenia.
Przelej ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika do 175 stopni na 30 minut.Po wyjęciu z piekarnika studź przez ok godzinę,wyjmij z tortownicy.
Krem:
Podgrzej mleko oraz śmietankę do zagotowania.Zdejmij z ognia i dodaj pozostałą czekolade.Mieszaj do czasu aż czekolada się rozpuści,wylej na ciasto i dokładnie rozprowadź.Do dekoracji możesz wykorzystać cukier puder do przyprószenia tortu.a może orzechy włoskie.Wszystko zależy tylko od twojego upodobania:)
pyszny
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie smakuje:)
OdpowiedzUsuń