poniedziałek, 25 stycznia 2016



Dzisiaj chciałam przedstawić smaczną, ale zarazem najzwyklejszą Babeczkę wszech czasów!




                                                          BABKA PIASKOWA!!!





Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
cukier wanilinowy
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny
aromat wanilinowy
2 łyżki kakao
cukier puder lub polewa

Margarynę rozpuścić w garnku na małym ogniu,ostudzić.Jajka zmiksować,dodać cukier,cukier wanilinowy i dalej miksować na puszysty krem.Obie mąki wymieszać.
Następnie dodać rozpuszczoną i ostudzoną margarynę oraz aromat wanilinowy.
Całość dokładnie wymieszać,aby w cieście nie powstały grudki.Ciasto podzieli na dwie części.Do jednej dodać kakao i zmiksować.
Przygotować odpowiednią blachę do babki,ciasto nakładać na przemian-ciemne i jasne.Można delikatnie wyrównać powierzchnię.
Babkę piaskową piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C.
Lekko przestudzić,wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Smacznego!




1 komentarz:

Czas wrócić :) Dzień Dobry Wszystkim! Długo mnie tutaj nie było...ale jak to w życiu czasem bywa ,mamy czas lepszy i czas gorszy. U mnie doś...