poniedziałek, 25 stycznia 2016




KOLEJNA PYSZNA PREZENTACJIA!!!

Dzięki firmie "Dagoma" mam również przyjemność spróbować Ogórków Piri Piri.
Dzisiaj przedstawię ten smakołyk w dwóch odsłonach:)

Pierwsza z nich to po prostu jako super dodatek do obiadu.

-Udko z kurczaka pieczone
-Ziemniaczki
-Ogórki Piri Piri
Jak widać na zdjęciu prezentuję się super i zapewniam że smakuje wyśmienicie!

                 

Druga to :


                               KEBAB ROLLO!!!


                              Składniki (dla 3-4 osób):


Mięso gyros:
  • 600 g mięsa (do wyboru: najlepsze - dość tłuste, np. karkówka wieprzowa, najlepsze jednak: z wołowiny lub baraniny)
  • 1 torebka przyprawy do gyrosa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka ketchupu
  • 6 łyżek oleju
Mięso oczyścić, osuszyć, pokroić w kostkę. W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Umieścić w niej mięso, tak, aby dobrze pokryło się przyprawami. Zakryć folią i odstawić do lodówki na noc.
Następnego dnia mięso wraz z całą marynatą smażyć partiami na patelni (nie potrzeba już raczej do tego oleju - wystarczająco jest go w marynacie). Czas smażenia uzależniony jest od rodzaju mięsa - najkrótszy dla kurczaka, dłuższy dla karkówki itp. Mięso ma być miękkie, lecz nie wiórowate.

Sos czosnkowy:
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
Jogurt wymieszać dobrze z majonezem. Dodać zmiażdżony czosnek, cukier, doprawić solą. Należy jednak uważać - sos nie może być zbyt słony, gdyż wystarczająco słone jest już mięso.
Sos majonezowo-ketchupowy (lub: z musztardą):
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki majonezu
  • wersja pikantna: 1 łyżeczka musztardy dijon
Majonez i ketchup (i, jeśli lubimy - musztardę) wymieszać w kubeczku na gładki sos.
Ponadto:
  • 3-4 duże placki tortilla
  • 1 pomidor
  • 2 -3  ogórki Piri Piri
  • 1 cebula
  • ogórki kiszone
  • kilka liści sałaty (lodowej lub pekińskiej lub czerwonej kapusty)
Rozgrzać piekarnik - będziemy trzymać w nim czekające na swą kolej kebaby, aby nie wystygły (można też zrobić do w mikrofalówce). Podgrzać mięso.
Warzywa umyć. Cebulę pokroić w kółka, ogórka i pomidora w plastry, ogórki kiszone - w kostkę. Sałatę porwać.
Na suchej patelni przez kilkanaście sekund podgrzewać z obu stron tortille. Następnie kłaść na talerzu, nakładać porcję mięsa, każdego z warzyw i polewać sosami - tak, jak lubimy. Następnie zwijać tortillę - tak, aby się nie rozleciała. Gotowe kebaby umieścić na kilka minut w piekarniku lub kilka sekund w mikrofalówce. Podawać ciepłe.



Smacznego!!! :))





1 komentarz:

Czas wrócić :) Dzień Dobry Wszystkim! Długo mnie tutaj nie było...ale jak to w życiu czasem bywa ,mamy czas lepszy i czas gorszy. U mnie doś...